Cloud rješenja (Openstack)

Računarstvo u oblaku (clud computing), pojednostavljeno, predstavlja pružanje usluge krajnjem korisniku na udaljenom okruženju, gdje se bilo koji software pokreće kao servis na pouzdanim i skalabilnim serverima umjesto na serverima kod krajnjeg korisnika. Cloud computing može se povezati sa različitim stvarima, ali prvenstveno sa pojmom pokretanja različitih usluga "as a service"—software, platformi i infrastrukture.

BBS je izabrao trenutno najrazvijeniji sistem upravljanja cloud sistemima – Openstack – i imamo značajno iskustvo u implementaciji ovog sistema, posebno u telecom industriji. OpenStack je set programskih alata za izgradnju i upravljanje cloud kompjuterskim platformama za javne i privatne cloud računarske sisteme.

Uz podršku nekih od najvećih kompanija u razvoju softvera kao i hosting kompanija, a posebno na hiljade članova zajednice koji razvijaju projekt, velika većina se slaže da je OpenStack budućnost cloud computing-a. OpenStack-om upravlja neprofitna fondacija OpenStack, koja nadgleda razvoj i izgradnju zajednice oko projekta. OpenStack korisnicima omogućava kreiranje i upravljanje virtualnom infrastrukturom cloud okruženja. Ovakav pristup pruža mogućnost horizontalnog skaliranja, što znači da oni zadaci koji imaju koristi od paralelnog procesiranja mogu jednostavno da se pokrenu u više instanci.