Backup i arhiviranje podataka

O zaštiti podataka čini se da je već sve rečeno, tako da su većini poznate sve te različite tehnološke metode kojima se digitalni podaci štite tokom procesa obrade tih istih podataka, ali još uvijek ponekad postoje problemi gubitaka podataka. Jedna od osnovnih metoda zaštite je kreiranje sigurnosnih kopija podataka – Backup.

Većina proizvođača nudi dobru podršku za backup fizičkih ili virtuelnih okruženja, ali rijetko koji proizvođač nudi odličnu podršku i za fizička i virtuelna okruženja. Zbog pomenute činjenice, ali i drugih brojnih naprednih funkcionalnosti BBS se odlučio na jednog od najznačajnijih vendora na ovom tržištu - kompaniju Commvault. Njihov produkt Simpana je već 6 godina zaredom najbolje pozicionirani softver u „Gartner Magic Quadrantu“-u za „Backup software and integrated appliances“.

Simpana je softver koji može upravljati podacima i informacijama nezavisno od uređaja na koje su smješteni, bilo da su u fizičkim ili virtuelnim okruženjima, na skoro svim popularnim operativnim sistemima, u gotovo bilo kojoj poslovnoj aplikaciji.

Pored toga, Simpana nudi i mogućnost pristupa podacima sa mobilnih uređaja, djeljenje i sinhronizaciju podataka na različitim uređajima uz odgovarajuće sigurnosne mehanizme. Simpana podržava najrazličitije uređaje bazirane na diskovima ili trakama za smještanje podataka što korisnicima omogućava fleksibilnost i zaštitu investicija.

 

Zbog svih navedenih funkcionalnosti i područja rada, ali i zbog vrlo fleksibilnog licenciranja, Commvault Simpana predstavlja pravi izbor za male, ali i velike kompanije, kao i najraznovrsnija vertikalna tržišta (telekomunikacije, finansijske organizacije, ministarstva i državne agencije itd).